Redukcja mętności i usuwanie gnilnego zapachu z wody studziennej

Redukcja mętności i usuwanie gnilnego zapachu z wody studziennej

Woda ze studni niejednokrotnie zawiera pochodzące z gleby zanieczyszczenia fizykochemiczne oraz bakterie. Choć może wyglądać na czystą, często nie spełnia norm jakości wody pitnej. Niekiedy problemem bywa też mocno wyczuwalny gnilny zapach i duża mętność. W takiej sytuacji warto zastosować filtrację wieloetapową.

Stacja uzdatniania wody zaprezentowana na fotografii obejmuje filtr narurowy, który usuwa drobne zanieczyszczenia mechaniczne. Zbiornik przeponowy stabilizuje ciśnienie i przeciwdziała uderzeniom hydraulicznym w instalacji. Stacja wielofunkcyjna redukuje stopień twardości wody oraz usuwa z niej żelazo, mangan, jon amonowy i związki organiczne. Optymalizacja parametrów organoleptycznych wody zachodzi z kolei na złożu węglowym w kolumnie Ecoperla Carbotower. Czystość mikrobiologiczną zapewnia lampa bakteriobójcza.

Nominalna wydajność stacji uzdatniania wody to około 2 m³/h.

Kategoria: Dom