Usuwanie rdzawego zabarwienia wody

Usuwanie rdzawego zabarwienia wody

Wiele osób korzystających z własnych ujęć wody, zgłasza się z problemem nagłej zmiany zabarwienia wody. Najpierw wydaje się być czysta, jednak z czasem zmienia kolor na rdzawy bądź brunatny. Przyczyną może być obecność żelaza i manganu, które na drodze utleniania, wytrącają się z wody tworząc barwę. (więcej…)

Zmiękczanie twardej wody i ochrona przed bakteriami we wspólnocie

Zmiękczanie wody i ochrona przed bakteriami we wspólnocie

Jakość wody, z której korzystamy na co dzień staje się naprawdę ważnym tematem. Świadomość związana z tą kwestią stale wzrasta. Montaż stacji uzdatniania wody, mających zapewnić komfort i bezpieczeństwo jej użytkowania, jest coraz częściej realizowany na zlecenie wspólnot mieszkaniowych oraz spółdzielni. (więcej…)

Usuwanie żelaza przy dużym zapotrzebowaniu na wodę

Usuwanie żelaza przy dużym zapotrzebowaniu na wodę

Istnieje wiele miejsc, w których mogłaby posłużyć przedstawiona na zdjęciu realizacja. Taka stacja uzdatniania wody ma szansę sprawdzić się w niewielkim zakładzie przemysłowym, gospodarstwie rolnym, a nawet w spółdzielni, w której niezbędne jest dostarczenie wody wysokiej jakości do domu wielorodzinnego. (więcej…)

Odżelazianie i zmiękczanie wody w przemyśle spożywczym

Odżelazianie i zmiękczanie wody w przemyśle spożywczym

Sektor spożywczy potrzebuje wody specjalnie przygotowanej pod względem parametrów. Niejednokrotnie przewyższają one te, podane w obowiązującym rozporządzeniu. W przypadku tego zakładu niezbędne okazało się odżelazianie wody oraz jej zmiękczanie. Ponadto woda w przemyśle spożywczym musi odznaczać się najwyższą jakością pod kątem mikrobiologicznym – stąd potrzeba dezynfekcji wody. (więcej…)

Odżelazianie wody w układzie równoległym

Odżelazianie wody w układzie równoległym

Redukcja wysokiego stężenia żelaza z wody w przemyśle jest niezwykle istotna. Dotyczy to tak samo wody technicznej, jak i wody procesowej. W wielu zakładach produkcyjnych obowiązują wytyczne jakości wody, które szczególny nacisk kładą na przestrzeganie tego parametru. Jest to ważne z punktu widzenia stanu technicznego wykorzystywanych maszyn, jak i samych produktów. Do tego dochodzi jeszcze konieczność zaspokojenia potrzeb sanitarnych pracowników, a woda przeznaczona na ten cel powinna być dobrej jakości. (więcej…)

Woda z własnego ujęcia bez osadów

Woda z własnego ujęcia bez osadów

Żelazo, mangan, jak i wysoki stopień twardości wody mogą pozostawiać po sobie sporo uporczywego do usunięcia osadu. Ten nie tylko psuje estetykę w pobliżu miejsc poboru wody, ale może przyczyniać się do awarii urządzeń AGD oraz powstawania niedrożności instalacji. Ponadto zanieczyszczona w taki sposób woda jest nieprzyjemna w użytku. (więcej…)