Wiele osób korzystających z własnych ujęć wody, zgłasza się z problemem nagłej zmiany zabarwienia wody. Najpierw wydaje się być czysta, jednak z czasem zmienia kolor na rdzawy bądź brunatny. Przyczyną może być obecność żelaza i manganu, które na drodze utleniania, wytrącają się z wody tworząc barwę. (więcej…)
Zmiękczanie wody i ochrona przed bakteriami we wspólnocie
Jakość wody, z której korzystamy na co dzień staje się naprawdę ważnym tematem. Świadomość związana z tą kwestią stale wzrasta. Montaż stacji uzdatniania wody, mających zapewnić komfort i bezpieczeństwo jej użytkowania, jest coraz częściej realizowany na zlecenie wspólnot mieszkaniowych oraz spółdzielni. (więcej…)
Usuwanie żelaza przy dużym zapotrzebowaniu na wodę
Istnieje wiele miejsc, w których mogłaby posłużyć przedstawiona na zdjęciu realizacja. Taka stacja uzdatniania wody ma szansę sprawdzić się w niewielkim zakładzie przemysłowym, gospodarstwie rolnym, a nawet w spółdzielni, w której niezbędne jest dostarczenie wody wysokiej jakości do domu wielorodzinnego. (więcej…)
Odżelazianie i zmiękczanie wody w przemyśle spożywczym
Sektor spożywczy potrzebuje wody specjalnie przygotowanej pod względem parametrów. Niejednokrotnie przewyższają one te, podane w obowiązującym rozporządzeniu. W przypadku tego zakładu niezbędne okazało się odżelazianie wody oraz jej zmiękczanie. Ponadto woda w przemyśle spożywczym musi odznaczać się najwyższą jakością pod kątem mikrobiologicznym – stąd potrzeba dezynfekcji wody. (więcej…)
Odżelazianie wody w układzie równoległym
Redukcja wysokiego stężenia żelaza z wody w przemyśle jest niezwykle istotna. Dotyczy to tak samo wody technicznej, jak i wody procesowej. W wielu zakładach produkcyjnych obowiązują wytyczne jakości wody, które szczególny nacisk kładą na przestrzeganie tego parametru. Jest to ważne z punktu widzenia stanu technicznego wykorzystywanych maszyn, jak i samych produktów. Do tego dochodzi jeszcze konieczność zaspokojenia potrzeb sanitarnych pracowników, a woda przeznaczona na ten cel powinna być dobrej jakości. (więcej…)
Woda z własnego ujęcia bez osadów
Żelazo, mangan, jak i wysoki stopień twardości wody mogą pozostawiać po sobie sporo uporczywego do usunięcia osadu. Ten nie tylko psuje estetykę w pobliżu miejsc poboru wody, ale może przyczyniać się do awarii urządzeń AGD oraz powstawania niedrożności instalacji. Ponadto zanieczyszczona w taki sposób woda jest nieprzyjemna w użytku. (więcej…)