Według obowiązującego w Polsce rozporządzenia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, stężenie manganu w wodzie nie powinno być wyższe niż 0,05 mg Mn/l. Jeśli norma zostanie przekroczona, woda może charakteryzować się nieodpowiednią barwą, mętnością i nieprzyjemnym smakiem.
Woda o takich parametrach jest ciężka do wykorzystania w celach użytkowych, a co dopiero spożywczych. Aby przywrócić jej wysoką jakość, należy zastosować odpowiednią metodę uzdatniania wody.
Za jeden z najskuteczniejszych sposobów na mangan w wodzie uznawane są odżelaziacze i odmanganiacze ze wstępnym napowietrzaniem wody.
Przykładem takiego urządzenia jest widoczny na zdjęciu odżelaziacz i odmanganiacz Ecoperla Sanitower L. Jest w stanie poradzić sobie nawet z bardzo dużymi przekroczeniami, przy sporym zużyciu wody w gospodarstwie domowym. Warunkiem koniecznym jest jednak ocynkowany zbiornik hydroforowy w instalacji.