Woda przeznaczona do stosowania w obiegach chłodniczych powinna się charakteryzować ściśle określonymi parametrami. Zbyt niska jakość wody przekłada się na gorszą wydajność systemu, wyższe prawdopodobieństwo korozji materiałów, z których została wykonana instalacja, a także problemy wynikające z gromadzenia kamiennego osadu i rozwoju środowiska mikrobiologicznego. Aby temu zapobiec konieczny jest montaż odpowiedniej stacji uzdatniania wody. (więcej…)
Redukcja wysokiego stężenia żelaza i manganu na potrzeby zakładu przemysłowego
Żelazo i mangan obecne w wodzie przeznaczonej do celów przemysłowych z wielu powodów jest zjawiskiem mocno niepożądanym. Wysokie stężenie tych metali powoduje zmianę barwy wody i wzrost mętności, a także generuje liczne szkody techniczne. (więcej…)
Dom bez kamienia kotłowego i skóra bez podrażnień
Twarda woda w domu oznacza krótszą żywotność sprzętu AGD, niższą wydajność instalacji grzewczej, a także kiepskie efekty prania i sprzątania oraz problemy z przesuszoną i podrażnioną skórą. Można tego uniknąć montując centralny zmiękczacz wody. (więcej…)
Woda idealna do podlewania i nawadniania
Dobra kondycja i prawidłowy wzrost roślinności oraz upraw zależą w dużej mierze od jakości wody używanej do podlewania. Jej parametry wpływają również na stan techniczny systemu nawadniania. (więcej…)
Czysta woda bez osadów na potrzeby glampingu
Najważniejsze elementy atrakcyjnej oferty hotelowej to komfort oraz bezpieczeństwo wypoczywających gości. Obiekt korzystający z wody z własnego ujęcia musi w tym przypadku zadbać o nieskazitelną czystość wody spożywczej i użytkowej. Zaprezentowana stacja została zaprojektowana na podstawie analizy składu surowej wody oraz jej szacunkowego zapotrzebowania przy pełnym obłożeniu. (więcej…)
Eliminacja zagrożenia związanego z bakterią Legionella
Dwutlenek chloru (ClO2) to aktualnie najczęściej stosowany preparat biobójczy, który zapewnia sterylność wody pitnej i użytkowej. Dezynfekcja chemiczna zabezpiecza instalację przed rozwojem bakterii Legionella oraz namnażaniem innych mikroorganizmów, w tym szkodliwych patogenów. (więcej…)